Browar
Witnica szczyci się jedynym browarem działającym na Ziemi Lubuskiej. Początki browarnictwa na tych terenach sięgają XIV w., kiedy to położona w dolinie Warty maleńka Witnica, a wówczas jeszcze niemiecka wioska Vietz – stała się własnością zakonu cystersów z Mironic. Mieli oni prawo warzenia piwa i przygotowywali je właśnie w Witnicy. Wiek później piwo w Witnicy warzył sołtys Vietz, kolonista Feuerherm (prawo dawało mu ten przywilej). W 1848 r. Ernest Ferdinad Handke wydzierżawił istnejący już browar i gospodę od rodziny Feuerhermów, a następnie – w 1956r. – przejął je na własność. Ten rok uważa się za początek istnienia dzisiejszego browaru.
Po rozbudowie przedsiębiorstwa w drugiej połowie XIX w. stało się ono jednym z najnowocześniejszych małych browarów w północnej części Niemiec. Funkcjonując pod nazwą Stern Brau, udoskonaliło proces fermentacji i na dobrym jakościowo chmielu zaczęło warzyć piwo – powszechnie znane jako „bawarskie”. Na początku następnego stulecia rozpoczęło produkcję znakomitego piwa Sternbrau – jasne pełne i ciemne mocne.
Po II wojnie światowej browar, znacjonalizowany przez państwo polskie, należał państwowych zakładów piwowarskich i rolnych. W 1992 r. firma odzyskała niezależność i produkowała piwo pod szyldem przedsiębiorstwa państwowego – Zakłady Piwowarskie Witnica, a później jako spółka pracownicza, w 1995 r. została przekształcona w spółkę akcyjną. Wybudowano biurowiec i uruchomiono karczmę ,,Piwosz’’. Modernizacji poddano również część produkcyjno-techniczną zakładu. Równocześnie powstała nowa hala rozlewu piwa butelkowego i beczkowego, budynek leżakowni oraz warzelni. Natomiast w trosce o środowisko naturalne zbudowano nowoczesną kotłownię, zasilaną gazem ziemnym, a ścieki browaru podłączono do oczyszczalni miejskiej. Po latach kryzysu, w 2009 r. Browar zyskał nowego właściciela i rozwinął skrzydła. Powstały nowe gatunki piwa, zwłaszcza piwa smakowe, które stały się specjalnością firmy i są wysoko oceniane przez piwoszy. Browar poza rynkiem lokalnym znalazł również odbiorców w Warszawie, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Jeleniej Górze i Szczecinie, a od ponad 10 lat wyroby z Witnicy eksportowane są do USA, Niemiec, Austrii i Szwecji. Browar praktycznie zmonopolizował niszę piwa kąpielowego (odbiorcami są salony piękności i ośrodki SPA), produkuje też napoje energetyczne, podpiwek i kwas chlebowy.